2009-12-13

Kūčiukai




Kūčiukai, prėskučiai arba šližikai - tradicinis lietuvių Kūčių vakarienės patiekalas. Tai nedideli, truputį saldūs kepti mielinės tešlos gabalėliai su aguonomis. Gali būti valgomi sausi, tačiau dažniausiai patiekiami mirkyti 
aguonpienyje. Kūčiukai turi seną, nuo pagonybės laikų išlikusią simbolinę reikšmę: senovėje žiemos saulėgrįžos metu protėviams buvo aukojamas duonos kepalas. Vėliau panašumo magijos principu tas duonos aukojimas 
pakeistas simboliniu kūčiukų valgymu.
Beresnevičius, Gintaras. Lietuvių religija ir mitologija. Vilnius: Tyto Alba, 2004, 73 p. ISBN 9986-16-389-7

Kūčiukai
600 g. miltų tešlai,
200 g. cukraus,
80 g. sviesto,
100 g. aguonų,
40 g. mielių,
šaukštelis druskos,
stiklinė pieno,
2 kiaušinių tryniai.

Verdančiu vandeniu užpyliau aguonas ir palikau šiek tiek pabrinkti. Mikrobangėje truputį pašildžiau pieną, į jį sudėjau mieles ir išmaišiau. Kiaušinio trynius išsukau su cukrumi ir ištirpdytu sviestu. Supyliau pieną su mielėmis.

Į bliūdą subėriau miltus, į juos supyliau pagamintą mišinį. Iš pradžių permaišiau, vėliau išsiverčiau ant miltuoto pagrindo ir išminkiau. Tešlos gumulą įdėjau atgal į bliūdą ir, pridengusi rankšluostėliu, palikau valandai pakilti.

Tešlai pakilus, subėriau nusausintas aguonas, perminkiau ir leidau dar kartą pakilti. Vėliau gnybiau po gabalą tešlos, tarp rankų voliojau plonas tešlos "dešreles", jas pjausčiau mažomis pagalvėlėmis ir bėriau ant kepimo popieriumi užklotos skardos. Kepiau 180 laipsnių orkaitėje kol švelniai parudavo. čiupau ragauti ir negalėjau sustoti - tikras apsivalgymas!

Patarimai: jei tešla per minkšta ir labai lipni, bet kuriuo metu galima įminkyti daugiau miltų. Tik stengtis jų neperdėti, nes kūčiukai bus kieti. Iš viso papildomai turėtumėte sunaudoti ne daugiau 100 g. miltų. Į skardą kūčiukų nesuberkite labai tankiai, nes kepant jie pakils ir sulips.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą